Ben ik overspannen?

Wanneer je merkt dat je lichaam en geest zich anders beginnen te gedragen,- je meer spanning ervaart dan normaal en je humeur somberder wordt, beginnen mensen zich af te vragen ‘ben ik overspannen?’ Dit artikel zal je helpen die vraag te beantwoorden.

Dus: ben ik overspannen?

Overspanning is een serieuze aandoening, welke het gevolg is van het uitputten van je energiereserve en een té langdurige blootstelling aan stress. Wanneer je overspannen bent, wordt dat gediagnosticeerd aan de hand van symptomen. Veelvoorkomende symptomen zijn:

  • Gespannen gevoel
  • Somberheid/je down voelen
  • Het gevoel je leven meer onder controle te hebben
  • Apathie (niets doet er toe)
  • Afkeer van werk
  • Slaapproblemen
  • Negatieve of cynische blik op de wereld
  • Je sociaal terugtrekken
  • Afspraken voelen vaker als ‘teveel’
  • Gevoelens van ‘bedreiging’ of paniek
  • Verhoogd gebruik van alcohol/sigaretten/koffie/drugs
  • Eventueel: (vage) fysieke klachten als schouderpijn, nekpijn, rugpijn, buikpijn of hoofdpijn.
Wat voor soort mensen worden overspannen?

Overspanning raakt vooral mensen die hun lichaam en geest lange tijd over hun grens duwen. Typische kenmerken zijn:

  • Ambitieuze mensen
  • Perfectionistische mensen
  • Controlebehoeftige mensen
  • (Te) verantwoordelijke mensen
  • Mensen die (te) hoge doelen stellen voor zichzelf
  • Overperformers

.

Een overspanning raakt dus zeker niet alleen ‘zwakke’ mensen. Sterker nog, het zijn juist de harde werkers die maar doorgaan en doorgaan, die uiteindelijk een overspannen worden.

Hoe wordt je overspannen?

In bijna alle gevallen wordt je overspannen doordat je met een “Negatieve Energiebalans” leeft. Wanneer dat zo is verbruik je over het algemeen meer energie dan je aanvult en trek je langzaam maar zeker, je interne energiereserve leeg. Wanneer die energiereserve op dreigt te raken , begint je hele systeem serieuze waarschuwingssignalen te geven. Negeer je die signalen, zal je lichaam op een gegeven moment aan de noodrem trekken. Dat is het moment dat je doorhebt dat er iets met je aan de hand is en je vroeg of laat realiseren dat je overspannen bent.

Ben ik overspannen?

Zijn er ook omgevingsfactoren die meespelen?

Ja, vaak is dat het geval. Mensen die overspannen worden, hebben vaak last van één of meer Grote Stressbronnen. Een grote stressbron is een structurele en bijna dagelijkse bron van stress, zorgen of frustratie. Deze kan werkgerelateerd zijn, zoals een vervelende baas of een projectteam waar je niet op je plek bent, maar kan net zo goed iets anders zijn. Veel voorkomende stressbronnen zijn een verbouwing, het zorgen voor een ziek familielid, een scheiding, kinderen, financiële problemen, of een interne struggle, zoals rouw, een trauma of misschien problemen met je zelfbeeld. Zo’n grote stressbron zorgt ervoor dat je energie bijna dagelijks ‘weglekt’ waardoor je al snel in een Negatieve Energiebalans terechtkomt, en zo dus langzaam maar zeker de bodem van je energiereserve bereikt.

Wat is het verschil tussen burnout en overspanning?

Burn-out en overspanning bevinden zich beide op hetzelfde spectrum. Je kunt het zien als een lichte griep (je bent overspannen) versus een zware griep (burnout). Overspanning is het voorstadium van burnout, en kan – onbehandeld – dus ook makkelijk een burnout worden. Zowel overspanning als burnout vereisen hetzelfde hersteltraject, zoals hier bij Camp Burnout. Het enige verschil is dat de herstelduur van een overspanning korter is dan die van burnout. Zorg dus dat je in het geval van en overspanning meteen begint met herstellen, voordat het een burnout wordt.

Meer weten over burnout? Klik dan HIER.

Hoe moet ik herstellen van een overspanning?

Helaas is het vaak niet genoeg om een paar weken vrij te nemen, thuis op de bank te gaan zitten, en te wachten tot je beter bent. De meeste mensen voldoen op die manier niet (genoeg) aan de Eisen voor Herstel, waardoor je lichaam niet de interne helingsprocessen activeert die zorg dragen voor je herstel. Camp Burnout heeft het beste en meest efficiënte herstelprogramma samengesteld met als doel iemand die overspannen is, zo snel mogelijk weer een mooi, licht, relaxt leven terug te geven. Alles over het herstelprogramma vind je HIER.

Hoe lang duurt het herstel van een overspanning?

De duur van je herstel ligt ergens tussen de 4 weken en een half jaar. De uiteindelijke lengte heeft voornamelijk te maken met twee factoren:

  • De ernst van je toestand. Als je een milde overspanning hebt, na een relatief korte periode van stress (minder dan 6 maanden), ben je binnen enkele weken weer net zo belastbaar als voor je overspanning. Maar heb je een serieuze BURNOUT, dan zou het herstel eerder richting enkele maanden, of een jaar kunnen gaan. In beiden gevallen geldt: Je toestand blijft niet zo ‘erg’ als het nu is. Wanneer je start met herstel op een serieuze manier, zul je elke twee weken een echte verbetering moeten gaan zien. Kortom, wanneer je vandaag begint met herstellen, zal vandaag het slechtste punt zijn. Hierna wordt het beter.
  • De effectiviteit van je herstel. Oftewel: Hoe effectiever jij het herstel maakt, hoe sneller je klaar bent. Blijf je aanmodderen, creëer je maar niet de juiste omstandigheden, voldoe je niet aan de eisen van herstel, etcetera – dan zul je er veel langer over doen dan nodig.

Wil je meer weten over de herstelduur, klik dan HIER.

Wat doet Camp Burnout precies?

Camp Burnout is het complete stap-voor-stap hersteltraject voor overspanning en burnout. Hier wijzen we je de weg die leidt naar een mooi, relaxt leven, verkorten we je herstelduur en zorgen we dat je zo snel mogelijk weer alles kunt doen wat je wilt. Het enige wat je nodig hebt, is een smartphone en de wil om beter te worden. Meer over Camp Burnout en het herstelprogramma, vind je HIER.

Je kunt nog meer te weten komen over overspanning op de pagina van Thuisarts HIER.

Je kunt ons ook volgen op INSTAGRAM en FACEBOOK.

LATEN WE BEGINNEN
LATEN WE BEGINNEN

Klaar om burnout of
overspanning achter je te laten?

Klaar om burnout of overspanning achter je te laten?

Camp Burnout
Herstelprogramma

  • Camp Burnout Herstelprogramma  (Nederlands)
  • 365 dagen toegang

  • Meditatiepakket

Nu tijdelijk eenmalig:

149,-

€89,-

(inclusief BTW, eenmalig bedrag, zal nooit automatisch verlengd worden!)

Camp Burnout Herstelprogramma

+ Meditatiepakket  (Engels gesproken)

  • Camp Burnout Herstelprogramma (Nederlands)
  • 365 dagen toegang

  • Meditatiepakket
    (Engels gesproken)

Nu tijdelijk eenmalig:

174,-

€109,-

(inclusief BTW, eenmalig bedrag, zal nooit automatisch verlengd worden!)