De symptomen van burnout of overspanning

De symptomen van burnout of overspanning

Hoe weet je of je een overspanning of burnout hebt? Nou, dat is eigenlijk vrij simpel. Overspanning of burnout wordt gediagnosticeerd aan de hand van symptomen. Deze pagina leert je meer over die symptomen.

Even kort, wat is overspanning of burnout eigenlijk?

Overspanning of burnout is een staat van mentale en fysieke uitputting. Je bereikt die staat door een te grote blootstelling aan stress, én het letterlijk uitputten van je geest en lichaam doordat je over een lange periode meer energie hebt verbruikt dan je kon aanvullen d.m.v. rust en slaap.

En wat is het verschil tussen overspanning en burnout?

Burnout is een zware overspanning. Beiden behoren tot dezelfde ‘aandoening’ en het maakt dus voor de behandeling niet zoveel uit of je overspannen bent of een burnout hebt.

Hoe weet ik of ik overspannen bent? Of hoe weet ik of ik een burnout heb?

Door de symptomen. We behandelen zo de lijst, maar de meeste ‘patiënten’ herkennen zich hierin:

Je voelt je vaker gespannen en somber dan normaal. Je hebt het gevoel dat je de ‘controle’ over het leven kwijt bent en zou het leven eigenlijk even willen ‘pauzeren.’ Verder merk je dat je een negatievere kijk hebt op de wereld en vraagt je vaak af wat er aan de hand is met je. Ook hebben veel mensen last van lichamelijke klachten, zoals slaapproblemen en pijnklachten.

Is er een manier om er snel achter te komen of ik overspannen ben of een burnout heb?

Jazeker, je kan onze test doen (let wel op: deze test is geen officiële diagnose, die kun je natuurlijk laten maken door een erkend psycholoog of arts).

Wat is de meer volledige lijst van symptomen van burnout of overspanning?

Mensen met overspanning of burnout herkennen zich vaak hierin:

Je voelt spanning of paniek opkomen op vreemde momenten. Je maakt je vaker zorgen. Deze gevoelens beginnen je leven meer en meer te belemmeren.

Je zegt afspraken af omdat ze voor spanning of paniek zorgen. Je hebt het gevoel dat deze afspraken ‘teveel’ zijn en blijft eigenlijk liever thuis.

Je voelt je somber of down, en vraagt je af waarom. Je kunt depressieve klachten hebben of zelfs twijfelen of je wel wilt leven (als dat zo is, neem dan contact op met 0800-0113)

Je hebt het gevoel dat je de ‘controle’ kwijt bent en dat jouw hersens niet meer volledig de baas zijn over wat er met je gebeurt.

Je slaap slechter dan normaal (dit hoeft niet, maar komt vaak voor). Je hebt moeite met je rust te vinden in bed, slaap moeilijker in of wordt weer wakker.

Je hebt vaker lichamelijke ongemakken de afgelopen maanden. Dit kan pijn zijn, spierpijn, duizeligheid, last van maag/darmen, hoofdpijn of een hernia. Verder kan het dat je je vaker ziek ‘voelt’ of ook ziek bent. Enerzijds kunnen dit waarschuwingssignalen van het lichaam zijn, anderzijds verzwakt een overspanning/burnout het immuunsysteem, waardoor je vatbaarder bent voor ziektes.

Je ziet op tegen je werk (of je andere dagelijkse bezigheid). Taken en projecten worden een ‘moetje‘ en je hebt er steeds minder zin in.

Vaak hebben mensen vaker last van “vage” fysieke klachten als: pijn in rug, pijn in nek/schouders, pijn op de borst, hartkloppingen, kortademigheid, buik- of darmklachten, duizeligheid/flauwvallen of hoofdpijn.

Je bent eerder boos, chagrijnig of gefrustreerd. Als gevolg kan het zelfs zo zijn dat je merkt dat je eerder in conflict komt met anderen.

Je voelt dat je wel hard werkt of je best doet, maar eigenlijk weinig bereikt. Het voelt meer als ploeteren dan dat je je doelen bereikt

Je geniet minder van kleine dingen en merkt dat zelfs sommige dingen die ‘leuk’ zouden moeten zijn (een zonsondergang, spelen met je kind, etc), je niet meer als ‘leuk’ ervaart.

Wat betekent het als ik me herken in een groot deel van deze symptomen?

Dan heb ik goed en slecht nieuws voor je:

Het slechte nieuws is dat er een grote kans is dat je overspannen bent of een burnout hebt (wélke van de twee je hebt, maakt niets uit voor je behandelplan). Dat is natuurlijk rot om te horen. Maar het ontzettend goede nieuws is dat het wéten dat dat zo is, de allereerste stap naar een fijn, relaxt leven is. Een leven zónder bovenstaande klachten. Een leven waarin je blij bent, relaxt en je hoofd het weer normaal doet.

Ik snap dat dit nu even vervelend klinkt. Maar bekijk het zo: Jij loopt nou al een hele tijd rond met klachten. Maar: op één of andere manier gingen die klachten maar niet weg. Je hebt vanalles geprobeerd, maar je klachten bleven. Nou, nu weet je waar ze van komen. En het mooie is: Er ligt hier gewoon een stap-voor-stap plan klaar om van die overspanning of burnout af te komen. En wanneer je daar vanaf bent, zijn dus ook die symptomen (somberheid, spanning, etc) verdwenen.

Wat doe ik nu?

Het is nu zaak om te handelen. En dat betekent dat je het best twee dingen kunt doen.

  1. Maak een afspraak met je huisarts en vraag om een doorverwijs naar de psycholoog. Vraag de psycholoog een diagnose te maken. Zo weet je zeker dat een overspanning of burnout het probleem is.
  2. Start ondertussen het herstelprogramma hier. Camp Burnout is speciaal ontwikkeld voor mensen die overspannen zijn of een burnout hebben, om ze zo snel mogelijk weer terug te loodsen naar hun fijne, relaxte leven – en een eind te maken aan alle symptomen.
Hoe krijg je eigenlijk een overspanning of burnout?

Door jezelf over een lange periode uit te putten (meer energie verbruiken dan je kunt aanvullen dmv ontspanning en slaap) en een overmatige blootstelling aan stress.

Op dat moment leef je als het ware op je interne ‘batterij’ – en op een gegeven moment is die op. Het moment dat die batterij op is, noemen we overspanning of burnout.

Onderweg naar de bodem van de batterij passeer je een aantal fases:

symptomen burnout

De reden dat we dit op deze manier visualiseren is simpel: Je bent een ravijn ingelopen door meer energie te verbruiken dan je aanvult. Hoe je weer úit het ravijn loopt is door dat proces om te keren. Je moet de komende periode gaan zorgen dat je meer energie bijvult dan je verbruikt. Jouw lichaam is daar eigenlijk ook al mee begonnen. Ken je het gevoel dat een volle agenda je het gevoel geeft dat het ‘teveel’ is? En ervaar je daarbij spanning? Nou, dat je de manier van jouw lichaam om te vertellen dat dat inderdaad te veel is.

Jouw lichaam wilt nu dat je stopt met je huidige gedrag, stopt met jezelf opbranden en gaat focussen op rust. Maar dat is slechts het begin.

Ja? Hoe werkt herstel van overspanning of burnout?

Dat is een stuk complexer dan het op het eerste gezicht lijkt. Voor je ligt een herstelperiode die nog het meest wegheeft van herstel van een gebroken been. Hierover vertellen we je meer op DEZE PAGINA.

Wat kan ik verwachten van het herstelprogramma hier? Hoe werkt het?

Camp Burnout is een volledig online herstelprogramma voor mensen met overspanning en burnout. Het doel: Je zo snel mogelijk terugbrengen naar je fijne, lichte leven. Meer over Camp Burnout, vind je HIER.

Wat als ik nog meer wil weten over overspanning of burnout?

Dan kun je bijvoorbeeld de artikelen lezen van Thuisarts over OVERSPANNING en BURNOUT.

En je kunt ons ook volgen op INSTAGRAM en FACEBOOK.

LATEN WE BEGINNEN
LATEN WE BEGINNEN

Klaar om burnout of
overspanning achter je te laten?

Klaar om burnout of overspanning achter je te laten?

Camp Burnout
Herstelprogramma

  • Camp Burnout Herstelprogramma  (Nederlands)
  • 365 dagen toegang

  • Meditatiepakket

Nu tijdelijk eenmalig:

149,-

€89,-

(inclusief BTW, eenmalig bedrag, zal nooit automatisch verlengd worden!)

Camp Burnout Herstelprogramma

+ Meditatiepakket  (Engels gesproken)

  • Camp Burnout Herstelprogramma (Nederlands)
  • 365 dagen toegang

  • Meditatiepakket
    (Engels gesproken)

Nu tijdelijk eenmalig:

174,-

€109,-

(inclusief BTW, eenmalig bedrag, zal nooit automatisch verlengd worden!)