FAQ

Jazeker. Camp Burnout is ook specifiek ontwikkeld voor mensen met overspanning. In de Engelse taal bestaat alleen de term ‘Burnout’ en is er eigenlijk geen goede term voor een overspanning. Dat is waarom er voor deze naam is gekozen. (bovendien, burnout en overspanning zijn beiden onderdeel van dezelfde ‘aandoening’. Het is als lichte griep en zware griep.)

Camp Burnout is een initiatief van Rik Eysink Smeets – internationaal strategieconsultant – die in 2019 zelf een burnout kreeg en verbaasd was over het grote gebrek aan professionele begeleiding en duidelijkheid over wát je moet doen om te herstellen. Hierop heeft hij zichzelf een simpele missie gesteld: Het allerbeste herstelprogramma maken voor burnout en overspanning.

Het programma is samengesteld uit lessen en technieken van ex-patiënten. Effectieve en bewezen technieken die anderen hebben ingezet om zichzelf uit een burnout/overspanning te krijgen. Deze lessen zijn gecheckt en gefundeerd op theorieën uit de hedendaagse psychologie. Het programma bevat zodoende lessen uit de cognitieve gedragstherapie en inzichten en oefeningen uit de leer van Mindfulness.

Het gehele programma is daarnaast gecheckt en goedgekeurd door een vooraanstaand psychiater en promovendus.

Maar verwacht van Camp Burnout niet ‘hetzelfde’ als je kunt lezen in de talloze boekjes, of hetzelfde als een traject bij een psycholoog of coach. Camp Burnout is gebouwd rondom een super duidelijk stappenplan. Hier vind je dus geen vrijblijvende tips als ‘ga lekker de natuur in’ of ‘drink een kop muntthee.’ Nee. Wij geloven dat burnout/overspanning een medische conditie is – net als bijvoorbeeld, een gebroken been – waar dus ook een vastgesteld behandelplan voor is. Oftewel een duidelijk, stap-voor-stap plan, met dingen die je moet doen om beter te worden.

Oftewel: Als je gelooft dat herstel een vage, persoonlijke zoektocht moet blijven – dan is dit waarschijnlijk niet het programma voor jou. Maar wanneer je gewoon wilt weten welke dingen je moet DOEN om te beter te worden – begin dan je herstel bij Camp Burnout.

Wanneer je je vaker somber voelt dan normaal, meer spanning of paniekgevoelens ervaart dan normaal, voelt dat je minder controle hebt over het leven en je merkt dat dingen ‘teveel’ zijn (omdat ze anders leiden tot spanning) – is er een grote kans dat je overspanning bent of een burnout hebt.

Overige symptomen zijn:

 • Neerslachtigheid of depressieve klachten
 • Sneller gestrest en gespannen
 • Slaapproblemen
 • Dingen zijn snel ‘te veel’
 • Een pessimistische kijk op werk en leven
 • Geen plezier in (werk) taken, alles voelt als een “to-do”
 • Lichamelijke pijnen of problemen
 • Hoofdpijn, maag- of darmproblemen
 • Verwaarlozing van persoonlijke behoeften
 • Toename van escapistische activiteiten (alcohol, drugs, etc)
 • Verlangen om op “pauze” te drukken
 • Je leeg voelen van binnen, gevoelens van voldoening missen
 • Van kleine problemen grote problemen maken
 • Sociale onthouding

Dit is uiteraard geen officiële diagnose, maar kan een serieuze indicatie zijn. Laat een diagnose altijd maken door je dokter of psycholoog.

Het enige wat je nodig hebt om Camp Burnout te gebruiken is een smartphone met een internetverbinding. Het hele programma volg je op je telefoon. De meeste lessen zijn bovendien audio- of videolessen, dus ga gewoon lekker ergens rustig zitten of liggen, en je bent bezig met je herstel.

Op dit moment kost Camp Burnout 89 euro. Hiervoor krijg je een jaar lang toegang tot het hele programma.

Wanneer je betaald hebt, krijg je een jaar lang toegang tot het hele programma dat je in je eigen tempo kunt doen. Alle lessen zijn vanaf het begin al beschikbaar, dus bent vrij om elke les en oefening te doen wanneer je wilt.

Op dit moment niet. Niet eens zo heel lang geleden heeft de overheid besloten dat burnout/overspanning in een andere medische categorie moet vallen, waardoor hulp bij burnout/overspanning het niet meer vergoed wordt (dus ook niet de psychologische begeleiding).

Een psycholoog en Camp Burnout doen twee verschillende dingen. Camp Burnout is een stap voor stap herstelprogramma, waarbij je onderweg alle lessen en oefeningen krijg om te herstellen. Een psycholoog is daarentegen weer goed in het periodiek bespreken van de persoonlijk zaken waar jíj tegenaan loopt tijdens je herstelproces. Je kunt ze dus heel goed naast elkaar gebruiken! Daarnaast kan alleen een arts of erkende psycholoog jouw diagnose burnout of overspanning stellen én eventuele onderliggende aandoeningen uitsluiten, voordat je begint aan het herstelprogramma voor burnout of overspanning. We raden je dus ook altijd ten zeerste aan een diagnose te laten stellen door een medisch specialist.

Nee. Camp Burnout is een online herstelprogramma dat je kunt doen met je smartphone.