How long does the recovery from burnout or chronic stress take??

How long does the recovery from burnout or chronic stress take?

Eén van de meest gestelde vragen door mensen die net overspannen zijn geworden – of een burnout hebben gekregen – is: “Hoe lang duurt burnout of overspanning? Hoe lang duurt het voordat ik weer ‘normaal’ ben? En: wanneer kan ik weer alle dingen doen waar ik van hou?” In dit artikel vertellen we hoe lang herstellen van een overspanning of burnout duurt én hoe je je herstelduur aanzienlijk kan verkorten.

Hoe lang duurt het om te herstellen nadat je overspannen bent of een burnout hebt gekregen?

Dit verschilt enorm per persoon. Gemiddeld kost herstel na een overspanning zo’n 3 maanden. Herstellen van een burn-out duurt langer: Reken op ergens tussen de 3 maanden en een jaar.

Waarom dit verschil?

Zie overspanning als lichte griep en burnout als zware griep. Het zijn beiden aandoeningen op hetzelfde spectrum, de één is gewoon zwaarder dan de ander – en dus duurt herstel langer.

Maar hoe weet ík nu precies hoe lang het in MIJN geval gaat duren?

Er is een hele grove berekening die je kunt gebruiken om hierachter te komen. Loop hiervoor de volgende stappen af:

Stap 1: Bedenk je eens wanneer jij je ‘weg naar beneden’ hebt ingezet. Sinds wanneer ben jij jezelf aan het uitputten? Wees eerlijk. Wanneer was het voor het laatst dat het leven niet ‘te snel’ ging voor je? Wanneer was het voor het laatst dat je het leven relaxt vond? Je écht kon ontspannen en daarvan kon genieten in plaats van je schuldig voelde? En je voelde dat je volledige controle had over het leven?

Stap 2: Bedenk je dus nu hoe lang jij al naar beneden aan het lopen bent. Is dat een half jaar? Een jaar? Drie jaar?

Stap 3: De tijd die jij nodig hebt om te herstellen is 1/3e van de tijd die je gevonden hebt bij punt 2 (Maar let op: Dit is een héle grove indicatie, meer niet). Dus wanneer jij jezelf al 1 jaar aan het uitputten bent, heb je 4 maanden nodig om te herstellen. Heb je jezelf een half jaar uitgeput, heb je 2 maanden nodig.

Hoe lang duurt burnout?

Is er een manier om mijn herstelduur te verkorten?

Zeker. Je herstelduur hangt af van twee factoren:

Factor 1: De tijd die je ‘naar beneden’ hebt gelopen.

Factor 2: De effectiviteit van je herstel.

Aan het eerste punt kun je niks doen: Dat is een gegeven. Maar aan punt twee kun je héél veel doen. De effectiviteit van je herstelduur kan het verschil maken tussen 2 maanden herstellen of 2 jaar.

Hoe doe ik dat dan?

De meeste mensen denken dat ze op eigen kracht kunnen herstellen van een overspanning of burnout. Maar dat is ongeveer hetzelfde als zeggen dat je op eigen kracht kan herstellen van een gebroken been. Het is echt veel handiger om even naar het ziekenhuis te gaan. In het ziekenhuis helpen de doktoren namelijk je herstelproces te Ontgrendelen én geven je een Plan voor Herstel. De doktoren geven je gips om op te lopen, en ze vertellen je wat je wél en níet moet doen tijdens je herstel. Op die manier herstelt je gebroken been vele malen sneller dan wanneer je niet naar het ziekenhuis was gegaan.

Is het niet genoeg om even vrij te nemen en rustig aan te doen?

Nee. Niet als je snel wilt herstellen tenminste. Ook het herstel van overspanning of burnout moet je ontgrendelen door te voldoen aan de Voorwaarden voor Herstel. Voldoe je niet aan die voorwaarden, herstel je niet of veel langzamer. Daarnaast is er ook voor overspanning en burnout een Plan voor Herstel nodig. Zodat je weet hoe je je herstelperiode optimaal moet benutten, en kunt herstellen in de kortst mogelijke tijd.

En wat doet Camp Burnout precies?

Camp Burnout is een online herstelprogramma voor mensen die overspannen zijn of een burnout hebben. Hier lopen we de vijf belangrijke stappen af die nodig zijn voor een zo snel mogelijke herstelduur. Meer over wat we hier doen, vind je HIER.

Wat heb ik nodig om hieraan mee te doen? Hoe ziet het er uit?

Je hebt alleen een smartphone nodig met een internetverbinding. Meer niet. Het programma loopt je stap-voor-stap af, en zo zorgen we ervoor dat je de 5 stappen naar herstel leer begrijpen en zorgvuldig uitvoert. Alle lessen kun je gewoon luisteren of kijken, dus doe je oortjes in, ga lekker zitten of liggen, en je bent aan het herstellen. Dus kun je lekker ophouden met nadenken over wát je precies moet doen om te herstellen. Daar hebben wij al over nagedacht. Jij hoeft de stappen alleen maar uit te voeren.

En gaan jullie ervoor zorgen dat ik zo snel mogelijk weer m’n oude leven terugkrijg?

Nee. Als je herstel van overspanning of burnout succesvol is, ga je nooit meer terug naar je oude leven. Kijk, je oude leven is namelijk de reden dat je een overspanning of burnout kreeg. Het zijn je oude gewoontes en je oude overtuigingen die daarvoor gezorgd hebben. Herstel bij Camp Burnout brengt je naar een nieuw leven dat op veel vlakken lijkt op je oude leven, maar op een aantal andere vlakken is verbeterd. Het is een leven waarin je evenwichtiger bent, meer oog hebt voor de mensen om je heen, meer in het hier-en-nu leeft, minder leeft vanuit ego – maar meer vanuit hart, en je gewoonweg een leuker, beter en gelukkiger mens bent dan je sinds lange tijd was. Zo zorgen we ervoor dat overspanning of burnout je niets kost, maar alleen maar oplevert.

Volg ons ook op INSTAGRAM en FACEBOOK.