How to recover from chronic stress or burnout?

How to recover from chronic stress or burnout?

Wanneer je erachter komt dat je overspannen bent of een burnout hebt wil je maar één ding: Terug naar je fijne, relaxte leven. Toch? Maar hoe doe je dat? Nou, níet door vrij te nemen van werk en op de bank te gaan zitten wachten. Hoe herstel van een burnout wel werkt, leggen we je op deze pagina uit.

Ik heb het vermoeden dat ik overspannen ben of een burnout heb, wat moet ik doen?

Nou, herstellen van een overspanning of burnout is niet erg simpel. De meeste mensen denken onterecht dat het vanzelf overgaat als ze even vrij nemen van werk, en op de bank gaan zitten wachten. Zo werkt het níet, helaas.

Je lichaam ís inderdaad perfect in staat om jou te laten herstellen van OVERSPANNING of BURNOUT, maar zal dat pas gaan doen als je voldoet aan de Voorwaarden voor Herstel.

Wat zijn de voorwaarden voor herstel?

Je kunt dit het best vergelijken met het breken van je been. Wanneer je je been breekt, maar niet naar het ziekenhuis gaat en verder zo goed en kwaad als het kan doorgaat met je leven, zal je been niet of heel langzaam herstellen. Daarom gaan de meeste mensen naar het ziekenhuis, waar de doktoren je gips geven, krukken en je vertellen dat je 6 weken niet moet lopen op je been: De Voorwaarden voor Herstel.

Het werkt exact hetzelfde voor overspanning of burnout. Daarom herstel je sneller als je weet wat je aan het doen bent, als je een Plan hebt.

Is zo’n Plan wat ik hier krijg?

Ja. Camp Burnout is een online, stap-voor-stap herstelprogramma dat je helpt zo snel mogelijk weer je leuke, lichte leven terug te krijgen.

burnout herstel

Wanneer je hier herstelt, ziet je 5-stappen-plan er zo uit:

Stap 1: Leer hoe je moet voldoen aan de Voorwaarden voor Herstel:

Net als dat het lichaam een gebroken been pas gaat herstellen als je er gips omheen zet en je met krukken gaat lopen, begint je lichaam ook pas met je herstel van overspanning/burnout als je voldoet aan de Voorwaarden voor Herstel. De drie Voorwaarden voor Herstel “ontgrendelen” als het ware de interne helingsprocessen in je lichaam. Wanneer je je herstel níet ontgrendelt, kun je een jaar op de bank zitten wachten, maar er gebeurt niets.

Stap 2: Leer de optimale omstandigheden voor herstel te creëren.

Eén van de beste manieren om je herstel effectiever te maken (en dus korter) is door de optimale omstandigheden voor herstel te creëren. Dat doen je door een set tijdelijke leefregels. Hóe je die omstandigheden creëert leren we je in het programma. Het is misschien heel eventjes afzien, maar wanneer je je houdt aan deze set leefregels, zul je je herstelduur aanzienlijk verkorten.

Stap 3: Herstel de relatie tussen lichaam en geest:

Je hebt het misschien niet door, maar je lichaam is uitgeput én behoorlijk boos op je brein.
De verstoring van deze relatie zorgt op dit moment voor het grootste deel van je problemen (spanning, fysieke pijn, somberheid, controleverlies, en nog veel meer).
In het programma leer je precies hoe je deze relatie met simpele meditatie/mindfulness technieken kunt herstellen.

Stap 4: Verander je destructieve overtuigingen en gewoontes:

Je weet misschien dat jouw destructieve gewoontes als perfectie, controlebehoeftigheid en over-verantwoordelijkheid ervoor zorgden dat je overspanning of burnout kreeg. Maar wat je misschien níet weet is dat jouw gewoontes óók je herstelproces kunnen saboteren, waardoor het veel langer duurt dan nodig én er een constant risico is op terugval. Dus één van de beste manier om efficiënter en duurzamer te herstellen, is het veranderen van je destructieve gewoontes en overtuigingen. In het programma leer je een simpele manier om je overtuigingen aan te pakken, waarna je gewoontes als vanzelf volgen.

Stap 5: Re-integreer snel en efficiënt:

Re-integreren na overspanning/burnout betekent niet je ‘oude leven’ weer oppakken. Het betekent beginnen aan een nieuw leven. Tijdens deze stap helpen we je dit succesvol te doen, en tegelijkertijd helpen we je ‘patient-af’ te worden. Je ontdekt hoe je je beperkingen weer achter je laat, je zelfvertrouwen een boost geeft en weer leert vertrouwen op je lichaam en geest.

Moet ik ook een traject bij de psycholoog volgen?

Een psycholoog en Camp Burnout doen twee verschillende dingen. Camp Burnout is een stap voor stap herstelprogramma, waarbij je onderweg alle lessen en oefeningen krijg om te herstellen. Een psycholoog is daarentegen weer goed in het periodiek bespreken van de persoonlijk zaken waar jíj tegenaan loopt tijdens je herstelproces. Je kunt ze dus heel goed naast elkaar gebruiken! Daarnaast kan alleen een arts of erkende psycholoog jouw diagnose burnout of overspanning stellen én eventuele onderliggende aandoeningen uitsluiten, voordat je begint aan het herstelprogramma voor burnout of overspanning. We raden je dus ook altijd ten zeerste aan een diagnose te laten stellen door een medisch specialist.

Volg ons op INSTAGRAM en FACEBOOK.