What is a Burnout?

Wanneer je geestelijk én lichamelijk uitgeput bent doordat langdurig over je eigen grenzen heen gegaan bent, noem je dat een Burnout. Burnout is een serieuze aandoening die je leven ingrijpend kan veranderen. Veelvoorkomende symptomen zijn depressieve klachten, verhoogde spanning, een cynische blik op de wereld, lichamelijke klachten en slapeloosheid.

Dus wat is Burnout precies?

Burnout krijg je omdat je jezelf gedurende lange periode over je eigen grenzen heen hebt geduwd, en jezelf te veel bloot hebt gesteld aan stress. Je lichaam houdt dat lang vol, maar niet oneindig. Het moment dat je lichaam ingrijpt in je leven en aan de noodrem trekt, noemen we burnout.

Wat zijn de symptomen van Burnout?

Op het moment van een burnout is je interne batterij leeg, of bijna leeg. Hoe graag je ook zou willen, er ís simpelweg niet meer energie om alle dingen te doen die je zou willen doen. Probeer je je dag vol te plannen, zijn dingen dus al snel ‘te veel.’

Die lege batterij veroorzaakt talloze mentale en fysieke symptomen:

 • Neerslachtigheid of depressieve klachten
 • Sneller gestrest en gespannen
 • Slapeloosheid
 • Dingen zijn snel ‘te veel’
 • Een pessimistische kijk op werk en leven
 • Geen plezier in (werk) taken, alles voelt als een “to-do”
 • Lichamelijke pijnen of problemen
 • Hoofdpijn, maag- of darmproblemen
 • Verwaarlozing van persoonlijke behoeften
 • Toename van escapistische activiteiten (alcohol, drugs, etc)
 • Verlangen om op “pauze” te drukken
 • Je leeg voelen van binnen, gevoelens van voldoening missen
 • Van kleine problemen grote problemen maken
 • Sociale onthouding
Wat voor soort mensen krijgen burnout?

Burnout treft vooral de mensen die hun lichaam en geest lange tijd over hun grens duwen, en komt dus vooral veel voor onder:..

 • Ambitieuze mensen
 • Perfectionistische mensen
 • Controlebehoeftige mensen
 • (Te) verantwoordelijke mensen
 • Mensen die (te) hoge doelen stellen voor zichzelf
 • Overperformers

Een burnout treft dus zeker niet alleen ‘zwakke’ mensen. Sterker nog, het zijn juist de harde werkers die maar doorgaan en doorgaan, die uiteindelijk een burnout krijgen.

Hoe krijg je een burnout?

In bijna alle gevallen ontstaat burnout doordat mensen met een “Negatieve Energiebalans” leven. Wanneer dat zo is verbruik je over het algemeen meer energie dan je aanvult en trek je over een lange periode je interne reservebatterij langzaam maar zeker leeg. Wanneer je de bodem van deze batterij bereikt, begint je hele systeem te haperen. Op een gegeven moment zal je lichaam de handdoek in de ring gooien. Dat is het moment dat je doorhebt dat er iets mis is met je en zal de diagnose Burnout worden gesteld.

wat is een burnout?

Zijn er ook omgevingsfactoren die meespelen?

Ja, vaak wel. Vaak hebben mensen die een burnout krijgen last van één of meer Grote Stressbronnen. Een grote stressbron is een structurele en bijna dagelijkse bron van stress, zorgen of frustratie. Hij kan werkgerelateerd zijn, zoals een vervelende baas of een projectteam waar je niet op je plek bent, maar kan net zo goed iets anders zijn. Veel voorkomende stressbronnen zijn een verbouwing, het zorgen voor een ziek familielid, een scheiding, kinderen, financiële problemen, of een interne struggle, zoals rouw, een trauma of misschien problemen met je zelfbeeld. Zo’n grote stressbron zorgt ervoor dat je energie bijna dagelijks ‘weglekt’ waardoor je al snel in een Negatieve Energiebalans terechtkomt, en zo dus langzaam maar zeker de bodem van je batterij bereikt.

Wat is het verschil tussen burnout en overspanning?

Burn-out en overspanning bevinden zich beide op hetzelfde spectrum. Zie het als een lichte griep (je bent overspannen) versus een zware griep (burnout). Overspanning is het voorstadium van burnout, en kan -onbehandeld- dus ook makkelijk een burnout worden. Zowel overspanning als burnout vereisen hetzelfde hersteltraject, zoals hier bij Camp Burnout. Het enige verschil is dat de herstelduur van een overspanning korter is dan die van burnout. Zorg dus dat je in het geval van en overspanning meteen begint met herstellen, voordat het een burnout wordt.

Meer weten over overspanning? Klik dan HIER.

Hoe moet ik herstellen van een burnout?

Helaas is het niet genoeg om een paar weken vrij te nemen, thuis op de bank te gaan zitten, en te wachten tot je beter bent. De meeste mensen voldoen op die manier niet aan de Eisen voor Herstel, waardoor je lichaam niet de interne helingsprocessen activeert die zorgdragen voor je herstel. Camp Burnout heeft het beste en meest efficiënte herstelprogramma samengesteld met als doel een burnout-patient zo snel mogelijk weer een mooi, licht, relaxt leven terug te geven. Alles over het herstelprogramma vind je HIER.

Hoe lang duurt het herstel van Burnout?

De duur van je herstel ligt ergens tussen de 3 maanden en 2 jaar. De uiteindelijke lengte heeft voornamelijk te maken met twee factoren:

 • De ernst van je toestand. Als je een milde overspanning hebt, na een relatief korte periode van stress (minder dan 6 maanden), ben je binnen 2-3 maanden weer net zo belastbaar als voor je overspanning. Maar heb je jezelf jarenlang over je eigen grenzen geduwd, en heb je nu een serieuze burnout, dan zou het herstel eerder richting enkele maanden, of een jaar kunnen gaan. Maar: Je toestand blijft niet zo ‘erg’ als het nu is. Wanneer je start met herstel op een serieuze manier, zul je elke twee weken een echte verbetering moeten gaan zien. Kortom, wanneer je vandaag begint met herstellen, zal vandaag het slechtste punt zijn. Hierna wordt het beter.
 • De effectiviteit van je herstel. Oftewel: Hoe effectiever jij het herstel maakt, hoe sneller je klaar bent. Blijf je aanmodderen, creëer je maar niet de juiste omstandigheden, voldoe je niet aan de eisen van herstel, etcetera – dan zul je er veel langer over doen dan nodig.

Wil je meer weten over de herstelduur, klik dan HIER.

Wat doet Camp Burnout precies?

Camp Burnout is het complete stap-voor-stap hersteltraject voor burnout. Hier wijzen we je de weg die leidt naar een mooi, relaxt leven, verkorten we je herstelduur en zorgen we dat je zo snel mogelijk weer alles kunt doen wat je wilt. Het enige wat je nodig hebt, is een smartphone en de wil om beter te worden. Meer over Camp Burnout en het herstelprogramma, vind je HIER.

Je kunt ons ook volgen op INSTAGRAM en FACEBOOK.